W Wielki Piątek obowiązuje post ścisły, co w praktyce oznacza, że ograniczamy się do spożycia trzech posiłków, w tym tylko jednego do syta (od 18. do 60. roku życia). Oprócz tego, jak w każdy piątek, wierni są zobowiązani do wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych.

Wielki Piątek to dzień męki i śmierci Jezusa Chrystusa. To jedyny dzień w roku – obok Środy Popielcowej – w którym obowiązuje post ilościowy i jakościowy . „Wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów, zgodnie z zarządzeniem Konferencji Episkopatu Polski, należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba, że w danym dniu przypada jakaś uroczystość. Natomiast wstrzemięźliwość i post obowiązują w Środę Popielcową oraz w piątek Męki i Śmierci Pana naszego Jezusa Chrystusa” (kanon 1251 Kodeksu Prawa Kanonicznego).

Zgodnie z kanonem 1252 Kodeksu Prawa Kanonicznego „Prawem o wstrzemięźliwości są związane osoby, które ukończyły czternasty rok życia, prawem zaś o poście są związane wszystkie osoby pełnoletnie, aż do rozpoczęcia sześćdziesiątego roku życia”. Zatem w Wielki Piątek, osoby, które ukończyły 14 lat, są zobowiązane do powstrzymywania się od pokarmów mięsnych, zaś te, które ukończyły 18 lat, również do zachowania postu ścisłego, czyli w praktyce do ograniczenia się do trzech posiłków, w tym jednego do syta. Z obowiązku postu ścisłego zwolnione są osoby poniżej 14 lat i po 60. roku życia.